Društvo distrofičara Zagreb - DDZ

ZAGREB MUSCULAR DYSTROPHY SOCIETY – DDZ

Partneri

Društvo distrofičara Zagreb je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


U sklopu manifestacije "Dani otvorenih vrata EU projekata" koju organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u razdoblju od 9. do 19. svibnja 2019. u okviru tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna Društvo distrofičara Zagreb - DDZ i Savez društava distrofičara Hrvatske - SDDH otvorili su svoja vrata 14. svibnja 2019. i predstavio projekt "S osobnim asistentom u bolji život -3".

Manifestaciju je otvorila predsjednica Marica Mirić te je pozdravila prisutne članove i njihove obitelji, uvažene goste, partnere i suradnike i ukratko je istakla značaj potpisanih ugovora za  pružanja usluge osobne asistencije za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, koji su sufinancirani iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.

Ispred Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, predsjednica je sve prisutne podsjetila na tijek razvoja usluge osobne asistencije te je predstavila djelovanje na uspostavljanju zakonodavnog okvira i certificiranja usluge osobne asistencije - koji su ciljevi i dosadašnja postignuća.

Voditeljica projekta "S osobnim asistentom u bolji život - 3" Ivana Kučina predstavila je projekt, rezultate dosadašnje provedbe, sociodemografske podatke te glavne ishode i izazove pružanja usluge osobe asistencije. Osobna iskustva i izazove predstavile su Stella Franjić, korisnica usluge i Nena Marković, osobna asistentica.

Dramski prikaz "Izazovi osobne asistencije" u izvedbi uključenih u projekt izazvao je najveću pozornost prisutnih. Korisnica usluge Stella Franjić, osobna asistentica Nena Marković i voditelj Ivan Pernek su na satiričan način dočarali karakter i dinamiku međusobnih odnosa kao i zahtjeve radnih zadataka koji utječu na uspješnost provođenja same usluge, ali joj daju i puni smisao. Bio je to uvjerljiv dokaz koliko je usluga značajna i na koji način, ne sljedeći satirični primjer, bi je trebalo provoditi.

Manifestaciju su podržali: Mira Pekeč Knežević - zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Marko Sever - pomoćnik ravnatelja HZZ-a, Marija Halić - v.d. predstojnice RU Zagreb (HZZ) , Krešimir Miletić - Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Sandra Đuka - savjetnica u Uredu za ravnopravnost spolova, Mirela Ključariček - savjetnica pučke pravobraniteljice, Antonija Mekinić i Mia Lakatoš – predstavnice URIH-a, Mirna Barbarić - predstavnica ZOSI-a, Martina Mokus i Lorena Vovk - predstavnice SOIH-a, predstavnici SCIRH-a, HSUTI-a, OSIT-a, CeDePe-a, UIR-a Zagreb.