Društvo distrofičara Zagreb - DDZ

ZAGREB MUSCULAR DYSTROPHY SOCIETY – DDZ

Partneri

Društvo distrofičara Zagreb je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


U organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva  održana je Konferencija Civilno društvo 2030.: HR-EU_Euro-Mediteran od 23. do 25. listopada 2019. u Konvencijskom centru Solaris u Šibeniku. Na Konferenciji je sudjelovalo 300-injak predstavnika civilnoga društva iz cijele Hrvatske.

Svečano otvorenje započelo je u srijedu, 23. listopada 2019.uvodnim pozdravima ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije  Marka Pavića, ravnateljice Ureda za udruge Vlade RH  Helene Beus i upraviteljice Nacionalne zaklade  Cvjetane Plavša-Matić.

U uvodnim panelima budućnost civilnoga društva te fondove u novom razdoblju kao i europske programe mobilnosti predstavila je Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU. Prikaz razvoja civilnoga društva u RH posljednjih dvadeset godina predstavila Đordana Barbarić, predsjednica udruge MoSt. Vrlo inspirativno izlaganje potkrijepila je naglasivši koliko je volonterstvo razvijeno i bitno u Splitu impresivnom slikom kako ljudi čekaju u redu da bi dobili mogućnost pripremiti hranu beskućnicima.

Na početku drugog dana upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić predstavila je viziju razvoja civilnoga društva do 2030. godine. U nastavku Konferencije izlagači su bili Ante Loboja iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta o temi „Izobrazba o postupcima javne nabave i sukobu interesa po Zakonu o javnoj nabavi“ te predstavnici Ureda za udruge o temi „Strateški okvir za razvoj civilnoga društva“ i Nacionalne zaklade o temi "Financiranje razvojnih programa i EU financiranja",

Teći dan Konferencije izlagač je bio Colin Habberton iz organizacije Relativ (Južnoafrička Republika) o temi " Izobrazba o utjecaju civilnoga društva u digitalnom društvu" te su predstavljeni Zaključci konferencije.

Konferencije je bila i prilika za međusobno umrežavanje sudionika.

Cilj Konferencije je postaviti osnovu za daljnji razvoj civilnoga društva u novom desetljeću  do 2030. godine kako u Republici Hrvatskoj tako i na razini Europske unije te na Euro-Mediteranu. Izazovi s kojima se susreću gotovo sve zemlje u Europi i međunarodnoj zajednici stavljaju pred organizirano civilno društvo potrebu promišljanja vizije daljnjeg društvenog (i ekonomskog) razvoja te novih modela međusektorske suradnje koji će osigurati holistički pristup održivosti od lokalnih zajednica pa sve do planeta Zemlje. 

Na Konferenciji je kao predstavnica DDZ sudjelovala koordinatorica projekata i programa Ivana Kučina.