Društvo distrofičara Zagreb - DDZ

ZAGREB MUSCULAR DYSTROPHY SOCIETY – DDZ

Partneri

Društvo distrofičara Zagreb je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


Koronavirus je umnogome izmijenio naše svakodnevno funkcioniranje pa tako i korištenje usluge fizioterapije u kući te provedbu fizioterapije vašim udrugama te u toplicama i drugim specijaliziranim ustanovama. Većina ustanova nastavlja s provedbom fizioterapije pod novim higijenskim i drugim mjerama predostrožnosti, međutim, ukoliko vam je usluga privremeno obustavljena ili ste ju odlučili privremeno ne koristiti, ne zaboravite da je redovito vježbanje i dalje ključno za održavanje snage mišića i sprečavanje progresije mišićne distrofije. Stoga, obavezno s vašim fizioterapeutom dogovorite plan i program vježbanja prilagođen na način da ga možete provoditi uz pomoć vama bliske osobe.

Na linkovima se prisjetite vježbi istezanja koje možete izvoditi uz pomoć obitelji te nužnosti svakodnevnog provođenja vježbi disanja i respiratorne terapije pomoću Acapella uređaja za pomoć pri iskašljavanju i odstranjivanju sekreta iz pluća te DHD CliniFLO uređaja za jačanje udisajnih mišića ukoliko ste istim opskrbljeni.

Također, podsjetite se knjige doktorice Ide Kovač "Rehabilitacija i fizikalna terapija bolesnika s neuromuskularnim bolestima" koju je SDDH izdao 2004. godine, a u kojoj možete naći brojne savjete i praktične prikaze provedbe različitih oblika fizioterapije kod brojnih oblika neuromuskularnih bolesti.