Društvo distrofičara Zagreb - DDZ

ZAGREB MUSCULAR DYSTROPHY SOCIETY – DDZ

Partneri

Društvo distrofičara Zagreb je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


DDZ je zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade „Hrvatska za djecu“ 2019. godine  opremio dio prostora kao slanu sobu. Terapija u slanoj sobi prirodni je lijek koji uključuje udisanje suhe soli u ugodnom, kontroliranom okruženju. Dok sjedite i opuštate se, poseban medicinski uređaj nazvan halogenerator raspršit će mikroskopske čestice soli u sobu. Udahnuti ćete ove sitne čestice duboko u dišne ​​putove i pluća, a one će također biti i  na vašoj koži. Terapija je pogodna je za bebe, djecu i odrasle, haloterapija može pomoći u smirivanju dugog popisa teških stanja kože i dišnog sustava. Blagodati slane sobe prvi su put otkrivene 1843. godine u Poljskoj, gdje je uočeno da su radnici u podzemnim rudnicima soli imali manje problema s dišnim sustavom. Suha sol ima prirodna protuupalna i antibakterijska svojstva. Udišući sol vaša sluz će se prorijediti i ukapljiti, što olakšava istiskivanje i izbacivanje zajedno s patogenima tvarima. Suhe čestice soli također nježno potiču prirodno kretanje cilija vašeg tijela. Cilije pomažu u održavanju dišnih puteva bez sluzi i nečistoće, kako bismo mogli disati s lakoćom. Uz pomoć soli ovaj se proces ubrzava. Zamislite sol poput četkice za zube za dišne ​​putove, koja uklanja sluz i patogene organizme. Za kožu suha sol može apsorbirati nečistoće, regulirati razinu pH i potaknuti „dobre“ bakterije vaše kože. Poboljšavaju se zaštitna svojstva kože i  smanjuje upalu potičući prirodni piling i regeneraciju.

Haloterapija je komplementarna terapija koja je namijenjena korištenju s konvencionalnom medicinom. Kao i mnogi aspekti zdravog načina života, dosljednost je ključna, te haloterapiju treba promatrati kao kontinuiranu terapiju koja je dio tradicionalnog liječenja. Osobe oboljele od mišićnih distrofija trebale bi redovito koristiti slanu sobu kako bi se prevenirale respiratorne komplikacije, naročito u zimskim mjesecima.