Društvo distrofičara Zagreb - DDZ

ZAGREB MUSCULAR DYSTROPHY SOCIETY – DDZ

Partneri

Društvo distrofičara Zagreb je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


Koncept „živa knjižnica“ osmišljen je u Danskoj, a sve veću primjenu ima i na području Hrvatske. Ova aktivnost za cilj ima rušenje predrasuda i senzibiliziranje javnosti o osobama koji su često marginalizirani u društvu zbog neke svoje karakteristike. Netočne informacije i povećanje znanja o tim skupinama ljudi pokušava se razjasniti kroz ovu aktivnost kao i povećanje tolerancije i uvažavanje različitosti.

Učenici 2. i 3. razreda Srednje škole Pakrac 20. ožujka 2024. u svom posjetu DDZ-u imali su priliku upoznati se s djelovanjem udruge i  stručnim radnicima te biti sudionici aktivnosti „Živa knjižnica“ koja se prvi put provela u DDZ-u. Posudili su „knjige s mišićnom distrofijom“ pod nazivom „Život s distrofijom“, „Moj život je moja pjesma“ i „Neočekivani rezultat - ustrajnost“. U kratkim razgovorima koji su se sastojali od postavljanja pitanja učenika knjigama koje su posudili, provjeravali su svoja razmišljanja, uvjerenja i nedoumice o životu s mišićnom distrofijom. U ovoj je aktivnosti zanimljivo jer su se postavljala pitanja koja društvo možda smatra neprimjerenima, ali ovo je bila prilika da se postave upravo takva pitanja i da ista ne ostanu neodgovorena. „Knjige“ uvijek imaju opciju odbiti odgovoriti na pitanja ukoliko su im neprimjerena ili preosobna.

Prema pozitivnim povratim informacijama sudionika, ova je aktivnost bila uspješna jer do sada nisu sudjelovali u takvoj vrsti aktivnosti (ni osobe s MD ni učenici) te su kroz novi način rada imali priliku pokazati sebe ili pitati pitanja s kojima bi se inače suzdržali.

Aktivnost se provodi na trogodišnjem programu „Korisnik u FOKUSU“ u sklopu poziva „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“ kojeg sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.