Društvo distrofičara Zagreb - DDZ

ZAGREB MUSCULAR DYSTROPHY SOCIETY – DDZ

Partneri

Društvo distrofičara Zagreb je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


Održane su dvije online edukacije u okviru trogodišnjeg programa “Mostovi za psihosocijalnu podršku mišićnoj distrofiji“ sufinanciranog od strane Ministarstva zdravstva s ciljem edukacije osoba s mišićnom distrofijom, u utorak 8. rujna 2024.

Prvu edukaciju na temu „Komplikacije dugotrajnog ležanja kod osoba oboljelih od mišićne distrofije“ prezentirala je fizioterapeutkinja DDZ-a Gabriela Čabraja.
Ukazala je koliko je važna sama prevencija i intervencija kako bi se spriječile neželjene komplikacije kao što su kontrakture, respiratorne teškoće, dekubitus i duboka venska tromboza. Naglašena je važnost edukacije članova obitelji i osobnih asistenata s obzirom da oni provode najviše vremena s korisnikom. Od fizioterapijskih metoda mogu se primjenjivati aktivne i pasivne vježbe, vježbe disanja, vježbe cirkulacije i adekvatna primjena pomagala koji uvelike mogu spriječiti nastanak dekubitusa.

Drugu edukaciju na temu „Metode uštede energije“ održala je radna terapeutkinja DDZ-a Katarina Kovačić.
Stavljen je naglasak na pravilnu raspodjelu energije i metode uštede iste. Planiranje i rastavljanje aktivnosti na korake, korištenje kalendara i planera, kvalitetan san i odmor, vježbe istezanja, kao i korištenje asistivne tehnologije te adaptiranih pomagala od velike su pomoći pri uštedi energije, te omogućuju kvalitetnije provođenje svakodnevnih aktivnosti.

Na predavanju je prisustvovalo 18 sudionika, članovi DDZ-a i zaposlenici.