Društvo distrofičara Zagreb - DDZ

ZAGREB MUSCULAR DYSTROPHY SOCIETY – DDZ

Partneri

Društvo distrofičara Zagreb je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


Povodom obilježavanja svjetskog dana mentalnog zdravlja, Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) u partnerstvu s Društvom distrofičara Zagreb (DDZ) dana 10.10. 2024. održao je edukaciju "Mentalna higijena i mentalno zdravlje na radnom mjestu" koju je vodila psihologinja SDDH-a Dragana Budimir.

Mentalno zdravlje na radnom mjestu treba biti prioritet. Svi radnici imaju pravo na zdravo i sigurno radno okruženje, te dostojanstven rad. Psihosocijalni rizici poput diskriminacije ,nedostatka osoblja, nesigurni uvjeti  rada, bilo koji oblik nasilja su samo neki od čimbenika koji mogu narušiti mentalno zdravlje. Kao radnik važno je poznavati svoja prava. Edukacija radnika i rukovoditelja o zaštiti mentalnog zdravlja nezaobilazni su alat u svrhu stvaranja poticajnog okruženja za promjene.

Mentalna higijena kao neizmjerno važan vid održavanja zdravlja i brige o sebi  često bude zanemarena. Kvalitetan san i odmor, uravnotežena prehrana, fizička aktivnost i kontakt s prirodom  vrlo su važni čimbenici u njezi našeg mentalnog zdravlja. Održavanje mentalne higijene čini nas zdravijima, sretnijima, otpornijima na stres i bolesti. Kao što svaki dan brinemo o vanjskom izgledu, brinimo na isti način i o unutarnjem izgledu i stanju poticanjem pozitivnih misli i emocija. Od neizmjerne je važnosti svaki dan  „ukrasti“ barem par minuta vremena za sebe u vidu aktivnosti koja je opuštajuću za pojedinca.

Edukacija je održana u sklopu projekta  „Hit je bit' mentalno fit–2“. Na edukaciji je prisustvovalo 26 osoba.